MENU SLUIT
za 30.12.2023
Festival gepresenteerd door De Niemanders

De Nacht van de Niemander

Herinneren jullie je Donnerwetter Day nog? De jaarlijkse high energy kunstexplosie die Luxor Live deed schudden en zweten tot het eerste ochtendlicht. De bedenkers zijn terug met een nieuw festival: De Nacht Van De Niemander!

De Nacht van de Niemander

De Nacht van De Niemander wordt een bont feest tot diep in de nacht, waarin artiesten uit alle windstreken een podium krijgen. Punk,psychedelica, dabke, hiphop, rock, soefimuziek, Arabische clubtunes en theater knalt van de verschillende podia in Luxor Live. Aan het einde van dit jaar nog 1 keer dansen en beuken op onverwachte en geestverruimende klanken. Het collectief De Niemanders maakt sinds december 2022 muziek in Nederlandse asielzoekerscentra met vluchtelingen. Hier lopen heel diverse figuren rond. Hun bonte (zeer vertelwaardige) verhalen en muziek hebben een uniek karakter en dit ga je horen op 30 december.

Programma
Ploegendienst

Rapper Ray Fuego (SMIB) is een ongrijpbaar creatief fenomeen. Een zanger en tekstschrijver die zich echt eerlijk en hyperpersoonlijk durft te tonen. Met beukmachine Ploegendienst duikt hij – samen met onverwachte combinaties en harde energie en we zijn dan ook blij en trots dat we Ploegendienst mogen ontvangen!

De Niemanders

Het muzikale collectief De Niemanders startte in 2018 in Nederlandse gevangenissen. Dit resulteerde in een bejubeld album dat in 2020 verscheen. Sinds december 2022 maken ze muziek in Nederlandse asielzoekerscentra met vluchtelingen. Een album is in ontwikkeling. Op 30 december hoor je gevangenissongs, sneak peeks van enkele AZC songs en songs met gast Rudeboy.

Rudeboy

Patrick Tilon aka Rudeboy zegt hoe het is. Muziek is zijn pad, hij is wars van dogma’s en hij duikt steeds weer op in nieuwe verrassende constellaties waarin hij zijn associatieve en poëtische licht laat schitteren. Rudeboy hoort bij de groten der Aarde en daarom zijn we met De Niemanders trots dat we twee nummers uit zijn oeuvre met hem mogen vertolken op 30 december.

Shamzon

Een Syrisch-Nederlandse livesensatie uit onze buurstad Nijmegen. De band rondom top 10 hit producer / meesterlijke toetsenist Abdul Rahim Al-Saleh (عبدالرحيم الصالح) maakt muziek vanuit de Arabische traditie. Sprankelend, hypnotiserend & super dansbaar. Klinkt als Rizan Said, Altin Gun en Omar Souleyman in 1 live band met westerse dance invloeden.

ISMA IP

Een fenomeen in de Somalische jeugdcultuur. Rapper ISMA IP bouwde zijn fanbase op terwijl hij als vluchteling de oorlog ontvluchtte. We ontmoetten hem met De Niemanders in het AZC en maakten enkele bezwerende songs met hem. Inmiddels bouwt hij aan zijn live carriere en we zijn trots dat we hem als solo act mogen ontvangen.

Sinan Arat’s Sufidelica

Sinan is een Turkse fluitist die vele werelden bewandelt. Of het nou met een psychedelische rockband, het Nederlands Blazers Ensemble of solo is: hij vindt onmiskenbaar zijn eigen plek en geluid in de muziek. Hij is een student en meester van vele blaasinstrumenten. Op 30 december neemt hij twee muzikanten en een danseres mee om ons te betoveren.

Yallah! Yallah!

Een lange dj set ramvol Marokkaanse hiphop, reggaeton uit Egypte en Israël, speed-dabke uit Libanon, trap uit Syrië, Palestijnse hiphop. De beste vibes uit het Midden-Oosten en beyond.

Katie Koss

Bij de van origine Oekraïense Katie Koss (Katja Poltavets) draait alles om zelfontwikkeling en -reflectie. Met haar zwoele en soulful indie-pop neemt ze je mee in haar zelfstudie. Ze onderzoekt zichzelf, verwondert zich over haar perspectief en reflecteert over onderwerpen als vrijheid, female empowerment, zelfbeschikking en multiculturaliteit. Inspiratie voor haar muziek vond ze bij artiesten als Lianne la Havas, Arlo Parks en Leon Bridges.

Amaguk

Amaguk is een ambitieus power-trio met een gezamenlijke passie voor het creëren van innovatieve muziek. Ze werken samen om krachtige composities te creëren die jazz, punk, D&B en mediterrane invloeden combineren, resulterend in een uniek geluid ergens tussen King Crimson, Jojo Mayer en Black Midi.

Omar Ka Orchestra

Omar Ka Orchestra speelt de onweerstaanbare West-Afrikaanse groove. Dit is geen toeval aangezien Omar Ka opgroeide in Senegal en werd grootgebracht met de rijke Fulani-muziektraditie. Het orkest is een groep vrienden. Traditionele instrumenten als de Kamale n’goni (Afrikaanse harp) en djembé, aangevuld met drums, basgitaar, gitaar en trompet staan garant voor een onweerstaanbaar geluid!

El Mágico Baobab

El Mágico Baobab is een authentiek Colombiaans sound system, bekend als een ‘picó.’ In Caribische kuststeden zoals Barranquilla, Cartagena en Santa Marta brengen picó sound systems levendigheid in het straatbeeld en dragen ze bij aan de rijke cultuur van deze steden. Kunstenaar William Guitterez Peñaloza maakte het typerende handgeschilderde fluorescerende ontwerp op dit sound system dat je een breed scala aan tropische klanken, van salsa tot cumbia, champeta tot highlife brengt!

Culture Cloud

Het Arnhemse DJ collectief Culture Cloud zegt: ‘Bij Culture Cloud ligt de focus op één ding: samenkomen om te genieten van muziek, dans en de sfeer die ontstaat. We vinden het belangrijk om de diversiteit van verschillende kleuren, culturen, religies en identiteiten te erkennen en te vieren – we zijn een gemeenschap.’

Q Mars

Q Mars is een 27-jarige Iraanse rapper die begon met rappen vanuit het oosten van Teheran. Hij woont nu in Nederland en ook daar spreekt hij zich uit via hiphop. De Niemanders werkten met hem samen voor een track op het aanstaande album, maar op de Nacht Van De Niemander zal hij solo repertoire ten gehore brengen.

Naji XYZ

Naji XYZ is een muziekproducent/rapper rechtstreeks uit het door oorlog verscheurde Jemen. Hij begon muziek te maken in een kelder onder luchtaanvallen en verhuisde naar Egypte en werkte daar als producer voor een elektronische band genaamd ZerOne.

Sait Gulsen

Voormalig Turks diplomaat Sait Gulsen kwam vijf jaar geleden als vluchteling naar Nederland. Hij inmiddels jobcoach, houtbewerker, bestuurder, storyteller, YouTube docent-Nederlands en schrijver. Bij de ‘spoken words’ sessies in de kelder vertel hij over zijn avontuurlijke vluchtverhaal dat hij beschrijft als ‘nog vreemder dan fictie’, verteld door een onverwachte reisgenoot.

Sally Jabour speelt ‘Yours’

De in Syrië geboren Sally Jabour speelt een muziektheater solo gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een meisje met PTSS, dat met haar boekje over de wereld reist. Ze schrijft en zingt over van alles, behalve over haar eigen verhaal. Op zoek naar een nieuw begin, naar een schone lei komt ze in Nederland. Maar in dit land van de vrijheid, zit ze vast.